Heb ik een burn-out? + 5 tips om een burn-out te voorkomen

Samenvatting Artikel

Heb ik een burn-out feature image 01

Er zijn veel redenen om je opgebrand te voelen. Het kan zijn omdat je overwerkt bent, of het kan zijn omdat je aan iets werkt dat je niet interesseert. Wat de reden ook is, het is belangrijk om een pauze te nemen en de burn-out je werkprestaties niet te laten beïnvloeden.

Zo weet je of je een burn-out hebt en zo voorkom je het

Denk je dat je een burn-out hebt? Misschien merk je dat je veel spanning hebt en dat je het lastig vind om hiermee om te gaan. Je bent vermoeid, hebt slaapproblemen, bent meer prikkelbaar en merkt dat je concentratie- en geheugenproblemen hebt. Ook ben je veel aan het piekeren en heb je het gevoel geen grip meer op de situatie te hebben.

Je dagelijkse bezigheden goed blijven uitvoeren wordt steeds lastiger. Als je deze klachten al een half jaar hebt en vooral het gevoel hebt echt uitgeput te zijn, dan is de kans groot dat je een burn-out hebt. Het kan ook zijn dat je veel symptomen hebt, maar nog net niet tegen het randje aan zit. Een burn-out voorkomen is altijd beter dan genezen. Het herstel hiervan kan namelijk vrij lang duren. Daarom hebben wij enkele tips voor je op een rij gezet om een burn-out te voorkomen.

1.) Zorg voor voldoende (nacht)rust

Misschien denk je dat je maar een paar uurtjes slaap per nacht nodig hebt. Echter is niets minder waar. Je kunt er het beste voor zorgen dat je 8 uur per nacht slaapt, omdat dit je minimaal 8 uur slaap nodig hebt. Zorg er ook voor dat je gedurende de dag voldoende rust neemt. Als je rond de 90 tot 120 minuten bezig bent geweest, kun je het beste even een kwartiertje rust nemen.

2.) Beweeg dagelijks

Zorg ervoor dat je dagelijks beweegt. Het is bewezen dat elke dag een halfuur bewegen goed is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Ga een stuk wandelen of ga een rondje fietsen. Door regelmatig actief te zijn, kun je een burn-out voorkomen. Ga niet meteen intensief sporten. Met dagelijks een paar blokken lopen zal je al een verschil merken in je mentale toestand.

3.) Doe iets creatiefs

Kenmerkend voor een burn-out is dat het lastiger is om helder en creatief na te kunnen denken. Daarom is het belangrijk om regelmatig iets creatiefs te doen. Misschien heb je iets wat je graag doet deed. Vind uit waarmee jij graag creatief bent. Ga aan de slag in de tuin, lees, schrijf in je dagboek of ga schilderen. Het gaat erom dat je iets creëert.

4.) Laat minder informatie tot je toe

Zorg ervoor dat je minder informatie tot je toelaat. Als je bijna een burn-out hebt, heb je vaak een vol hoofd. De kans is groot dat je vaak druk bent en er vaak veel informatie op je afkomt. Door enkele bronnen van informatie uit te schakelen, kun je al heel wat meer rust in je hoofd creëren. Zo is het zeker aan te raden om een NEE-NEE sticker op de deur te plakken.

Schrijf je ook uit bij alle nieuwsbrieven en verwijder alle spam en info waar je niets aan hebt uit je Twitter en Facebook account. Stap ook uit alle Whatsapp groepen waar je verder niets mee doet en maak je inbox leeg. Bewaar enkel de berichten die je echt nog nodig hebt. Dit gaat je echt meer rust opleveren.

5.) Maak tijd voor jezelf en creëer wat grenzen tussen werk en niet-werk

Een recent artikel van de Huffington Post vroeg zich af of technologie ons leven verpest door ons nooit te laten stoppen. Auteur Sophia Dembling zei dat werkgevers “grenzen moeten creëren tussen werk en niet-werk, en als je het je niet kunt veroorloven om hulp in te huren, moet je misschien overwegen om je uren te beperken.” Wees dus kritisch op de werkzaamheden die je doet en of je wel alles mee naar huis neemt of niet. Je kunt ook de mogelijkheden bekijken binnen jouw bedrijf betreft loopbaancoaching. Door er goed over te praten met een coach, verklein je de kans dat het zo ver komt.

Kortom, een burn-out is een veelvoorkomend fenomeen dat iedereen kan overkomen. Het is niet alleen een mentale toestand, maar het heeft ook fysieke symptomen. De beste manier om een burn-out te voorkomen, is door goed voor je geestelijke gezondheid en lichamelijk welzijn te zorgen, hopelijk helpen de 5 bovenstaande tips je verder op weg!

Recente blog artikelen