Welke baan past bij mij?

Samenvatting Artikel

Welke baan past bij mij feature image 02

Ben jij benieuwd welke baan het beste bij jou past en hoe je erachter komt? Bij vrijwel iedere persoonlijkheid passen weer andere taken. De een is een echte leider, de ander een volger en zo zijn er nog veel meer verschillen tussen mensen. Een passende baan hebben is erg belangrijk. Om jouw ideale baan te vinden, zijn er diverse dingen die je kunt doen.

Zo kom je erachter welke baan bij jou past

Maar wat is de ideale baan eigenlijk? De ideale baan wordt deels bepaald door het salaris, de aard van de werkzaamheden en hoe goed je deze kunt doen. Een baan moet ook passen bij je persoonlijkheid en je moet de taken goed kunnen uitvoeren. Wij hebben uitgezocht op welke manieren je erachter kunt komen welke baan bij jou past en hebben enkele tips voor je op een rij gezet.

Doe een beroepskeuzetest

Zoek je een baan die precies bij jou en jouw kwaliteiten zoekt, dan kun je het beste een beroepskeuzetest doen. Er zijn online diverse beroepskeuzetesten te vinden. Bij een beroepskeuzetest doorloop je een aantal keuzevragen. Deze vragen kunnen helpen bij het bepalen van de meest geschikte werkzaamheden voor jou en kunnen je ook vertellen wat voor beroep het beste bij jouw persoonlijkheid past. Je krijgt hierbij diverse werkzaamheden voorgelegd, waarbij je telkens aangeeft tot hoeverre de werkzaamheden je aanspreken. Zo wordt uiteindelijk goed zichtbaar wat de beste richting is voor jou.

Ontdek wat je wilt

Wil je weten wat voor baan het beste bij je past, dan is het eerst noodzakelijk om meer te weten te komen omtrent wie je precies bent en wat je zoekt in een baan. Schrijf bijvoorbeeld eens een aantal vragen voor jezelf op en kijk of je deze kunt beantwoorden. Denk aan vragen zoals: waar krijg ik energie van? Waar ben ik echt goed in? Waar ben ik niet goed in? Wat is mijn passie? Waar word ik blij van? Wat zou ik willen bereiken? En ook een belangrijke vraag: wat wil ik bereiken in een baan?

Vergelijk verschillende soorten functies met elkaar

Wil je weten wat het beste bij jezelf past, dan is het handig om hier met anderen over te praten. Denk bijvoorbeeld aan vrienden, familie of collega’s. Vergelijk hierbij ook verschillende soorten functies met elkaar en vraag wat zij het beste bij jou vinden passen. Ze kunnen je eventueel adviseren of tips geven, zodat je sneller antwoorden krijgt op jouw vragen.

Ga langs een banenbeurs

Ooit nagedacht om eens langs te gaan bij een banenbeurs? Oftewel, beter gezegd een carrière-event. Tijdens zo’n event ontmoet je diverse werkgevers die hun bedrijf vertegenwoordigen. Daarnaast maak je gemakkelijk contact in een informele, persoonlijke en gezellige sfeer. Zorg ervoor dat je er met een goede voorbereiding heen gaat, zodat je vragen kunt stellen voor meer informatie en nieuwe inzichten. Ga samen met familieleden, een collega of vrienden die ook opzoek zijn naar een nieuwe baan. Dit maakt het nog gezelliger.

Zet een loopbaancoach in

Door te kiezen voor een loopbaancoach zal je veel waardevolle inzichten over jezelf krijgen. Zo onderzoek je wat je kernwaarden en kernkwaliteiten zijn en wat je drijfveren zijn als het gaat om werk. Met kernkwaliteiten bedoelen we ook wel waar je echt goed in bent zonder dat je hier veel moeite voor hoeft te doen. Een loopbaancoach gaat niet voor je op zoek naar een baan, maar reikt handvatten aan om zelf aan de slag te gaan. Samen bekijken jullie welke stappen je het beste kunt zetten, waarna je ze ook met elkaar evalueert.

Recente blog artikelen